Dlaczego nie należy nagradzać dzieci przekąskami?

Rodzice, którzy mają w zwyczaju nagradzanie swoich dzieci różnymi rodzaju przekąskami – najczęściej niezdrowymi – nieświadomie uczą swoje pociechy jak przy pomocy jedzenia radzić sobie z własnymi emocjami. Dzieci, które mają zakorzeniony ten niekorzystny nawyk, mogą być skłonne do “emocjonalnego jedzenia” w przyszłości.

Wnioski te wyciągnięto z podłużnych badań przeprowadzonych wśród rodziców oraz ich dzieci. Autorką była dr psychologii Claire Farrow z Uniwersytetu w Aston i jej współpracownicy z Uniwersytetu w Loughborough i Birmingham. W badaniach tych analizowano, jakie nawyki żywieniowe wpajają rodzice swojemu kilkuletniemu potomstwu. Po upływie dwóch lat naukowcy sprawdzili w jaki sposób wyuczone przez dzieci zwyczaje żywieniowe, wpływają na ich emocjonalny stosunek do jedzenia. Celem grupy badawczej była ocena czy maluchy te miewają tendencję do spożywania przekąsek, gdy nie są głodne, a chęć sięgania po jedzenie jest związana na przykład ze stresującymi sytuacjami losowymi.

Wyniki badań wykazały, że uczestniczące w eksperymencie dzieci po dwóch latach miały wyraźną skłonność do „emocjonalnego jedzenia”, jeżeli ich rodzice od najmłodszych lat stosowali metodę nagradzania ich przekąskami.  Jest to bardzo niepokojące odkrycie, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że wysoki poziom otyłości jest odnotowywany u coraz młodszych dzieci. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe wpajane potomstwu od urodzenia stają się u nich głęboko zakorzenione i trudne do zmiany, przez co tym bardziej dzieci narażone są na przyszłe problemy ze zdrowiem.

 

Dr Claire Farrow odnosi się następująco do tych faktów:

Rodzice często mają naturalny instynkt chronienia swoich dzieci przed spożywaniem niezdrowego jedzenia o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu bądź soli, takiego jak chipsy, słodycze czy fast food. Niestety, paradoksalnie nie rzadko też miewają nawyk nagradzania pociech tego typu przekąskami lub karmienia ich nimi w trudnych sytuacjach lub wypadkach – dla złagodzenia bólu czy ukojenia nerwów w stresujących sytuacjach. Z naszych badań wynika, że tego typu praktyki zakorzeniają u dzieci nawyk sięgania po niezdrowe pokarmy, gdy nie mogą one poradzić sobie z własnymi emocjami, co powoduje zwyczaj „emocjonalnego jedzenia” w późniejszym życiu.

Nawyki żywieniowe są kształtowane od najmłodszych lat, stąd nabycie negatywnych przyzwyczajeń – takich jak sięganie po jedzenie w stresujących momentach – powoduje, że trudno się pozbyć takich instynktów. Zazwyczaj ludzie spożywający przekąski pod wpływem emocji sięgają po wysoko kaloryczne pokarmy, których jedzenie ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie. „Emocjonalne jedzenie” prowadzi zazwyczaj do zaburzeń odżywiania i otyłości, stąd bardzo ważne jest by zapobiegać nabywaniu nieprawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci i nie nagradzać swoich pociech przekąskami – w ten sposób będą one mniej narażone na problemy związane z odżywianiem w przyszłości.

Źródło: sciencedaily.com

Photo credit: Sean MacEntee, Fickr.

Share Button

Powiązane wiadomości

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są za pomocą *



© 2014 Centrum Schumpetera. WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE.