Ekologiczne piwowarstwo – ze ścieków do butelki

Browar w Południowej Kalifornii postawiwszy sobie za cel ekorozwój i działalność na rzecz ochrony środowiska, wyprodukował piwo wyłącznie na wodzie ściekowej, oczywiście oczyszczonej i jak najbardziej zdatnej do użytku spożywczego. Oto nowa droga jednego z najsmaczniejszych piw naszych czasów – ze ścieków do butelki. A potem do naszej lodówki.

W tym miesiącu Browar Stone Brewing uchylił rąbka tajemnicy prezentując światu „Full Circle Pale Ale” – trunek uwarzony na oczyszczonej wodzie użyczonej przez autorów projektu Czystej Wody w San Diego, który to ma na celu dostarczanie miastu do 2021 roku 110 milionów litrów przetworzonej wody ściekowej dziennie.

Twórcy projektu wyciągnęli do Browaru dłoń ściskającą pustą butelkę możliwości. „Stone Brewing” skorzystało z okazji oraz nowego źródła wody do produkcji unikalnej i niestety limitowanej linii piwa. Butelka napełniła się złotym trunkiem, którego smak otwiera bramy nieba w gębie, zaś historia produkcji podnosi świadomość dotyczącą projektu i jego celów.

Nie tylko magazyn „Times of san Diego” potwierdza wyborność smaku. Nawet prezydent miasta uznał piwo wyprodukowane przez „Stone Brewing” za fantastyczne. Oprócz niesamowitych właściwości smakowych piwo ma też inną zaletę. Według dyrektor generalnej „Stone Brewing”, Pat Tiernan, przetworzona i oczyszczona woda ściekowa jest czystsza niż ta, którą Browar zwykle stosuje w swojej produkcji. Zaskoczeni?

Ekologiczna woda zmniejsza zapotrzebowanie na wodę naturalną, którą, jak powszechnie wiadomo, powinno się oszczędzać. Jest również pewnym i niezawodnym źródłem. Jak twierdzi Tiernan:

Dla nas możliwość ponownego użycia to istna mantra. Jest ono częścią tego, czym się zajmujemy.

Choć piwo na oczyszczonej wodzie ściekowej „Full Circle Pale Ale” to jednorazowa sprawa wspierająca projekt Czystej Wody, nie było ono pierwszym krokiem „Stone Brewing” w kierunku ekorozwoju. Siedziba firmy ma swój własny system oczyszczania wody, a 20% energii zasilającej Browar to energia słoneczna. Gdyby każdy browar na świecie zwrócił się w podobną stronę, nie tylko przyczyniłoby się to do ochrony środowiska, ale uczyniło sobotni wieczór z butelką piwa w ręce doświadczeniem, po którym w niedzielę rano budzimy się na kacu, za to z zerową ilością wyrzutów sumienia.

 

Photo credit: Paul Narvaez, Flickr.

Źródło: http://www.livescience.com/58371-california-brewery-makes-beer-from-wastewater.html

Share Button

Powiązane wiadomości

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są za pomocą *



© 2014 Centrum Schumpetera. WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE.