Mechaniczne jaja

Katrina Cornish, badaczka biomateriałów i profesor na Stanowym Uniwersytecie w Ohio, wraz ze swoim zespołem badawczym opracowała oczekującą opatentowania technologię, która wykorzystuje spożywcze odpadki jako wypełniacz gumowych opon. Jest to alternatywa dla materiałów na bazie ropy naftowej, które zwykle używa się przy tego rodzaju produkcji.

Do owych odpadków zaliczają się między innymi skorupki jajek i skórki z pomidorów.  Porowata struktura skorupek jajek oferuje większą powierzchnię do łączenia z gumą, co daje także lepszą stabilność.  Skórki z pomidorów natomiast pozostają w stanie stałym nawet w wysokich temperaturach.  Z kolei ta właściwość nadaje oponom dużej wytrzymałości.

Odkrycie to  przychyla się ekorozwojowi, sprawiając, że odpadki, które codziennie lądują z naszych talerzy do kosza mogą wkrótce przestać zalegać na składniach odpadów. Jest to pierwsza z zalet tego rozwiązania. W Ameryce produkowane są ogromne ilości odpadków spożywczych. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, każdego roku Amerykanie zjadają  prawie 100 miliardów jajek. Połowa z odpadków po śniadaniowej jajecznicy używana jest przez komercyjne fabryki żywności, skąd skorupki trafiają na wysypiska. Natomiast pomidory są drugim, najbardziej popularnym warzywem w Ameryce, gdzie rocznie konsumowanych jest ich około 13 milionów ton.

W obliczu uszczuplenia się zasobów materiałów tradycyjnie wykorzystywanych przy produkcji opon, a mianowicie sadzy, ogrom ich ekologicznego ekwiwalentu zachwyca. Produkcja opon nie maleje, wręcz przeciwnie, toteż możliwość wyjścia naprzeciw wyzwaniu z ekologicznym rozwiązaniem w dłoni jest godna podziwu. Naukowcy dorzucają jeszcze mały bonus – zastosowanie odpadków spożywczych jako wypełniacza wychodzi daleko poza produkcję opon i może zwielokrotnić potencjalne zastosowania w ten sposób wyprodukowanej gumy.

Jak twierdzi Cindy Barrera, badaczka na Stanowym Uniwersytecie w Ohio i  współautorka projektu badawczego, tradycyjne wypełniacze może i czynią gumę mocniejszą, ale jednocześnie odbierają jej elastyczność.

Zamiana różnych porcji sadzy na zmielone skorupki i skórki pomidorów powoduje efekt synergiczny – przykładowo pozwala mocnej gumie zachować elastyczność.

Materiał ekologiczny do produkcji opon pozyskiwany jest – inaczej niż w przypadku sadzy sprowadzanej zwykle z za granicy – od producentów żywności z Ohio. Obecnie zespół badawczy jest na etapie testowania przeróżnych kombinacji odpadków w celu uzyskania jak najbardziej trwałej i elastycznej gumy. Świetna jakość , wytrzymałość i szeroki uśmiech do środowiska – kto by się nie przejechał samochodem wyposażonym w takie opony?

Photo credit: Felicia, Flickr. 

Źródło: http://www.livescience.com/58330-food-waste-turned-into-rubber-tires.html

Share Button

Powiązane wiadomości

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są za pomocą *



© 2014 Centrum Schumpetera. WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE.