Niski poziom witaminy D a chroniczny ból głowy

Jak wynika z badań przeprowadzonych na University of Eastern Finland, niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko chronicznego bólu głowy. W badaniach tych przeanalizowano poziom witaminy D w surowicy krwi oraz występowanie bólu głowy u 2600 mężczyzn w wieku 42-60 lat, w latach 1984-1989, w Finlandii. Wyniki zostały opublikowane w „The Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study”.

U 68% przebadanych mężczyzn poziom witaminy D w surowicy krwi wynosił mniej niż 50 nmol/l, co jest na ogół uważane za próg niedoboru tej witaminy. Przewlekłe bóle głowy występujące co najmniej raz w tygodniu odnotowano u 250-u mężczyzn z niedoborem witaminy D.

Grupę badawczą podzielono na cztery podgrupy, w zależności od wysokości poziomu witaminy D występującej w surowicy krwi. W grupie z najniższym poziomem tej witaminy wykryto ponad dwukrotnie częstsze występowanie przewlekłego bólu głowy, w porównaniu z grupą o najwyższym poziomie witaminy. Chroniczny ból głowy jest coraz częściej odnotowywany u ludzi w miesiącach od czerwca do września, gdy promieniowanie słoneczne jest ograniczone. Dzięki UVB słońca średnie stężenie witaminy D w surowicy krwi jest zwykle stosunkowo wyższe w miesiącach letnich.

Obecnie autorzy badania skupiają się na analizie wpływu niskiego poziomu witaminy D na różnego rodzaju choroby przewlekłe. Zakładają, że występowanie chronicznego bólu głowy może być następstwem uprzednich schorzeń wynikających z niedoboru witaminy D. W Finlandii oraz innych krajach położonych w dużej odległości od równika, promieniowanie UVB nie jest na tyle wystarczające w miesiącach letnich, by organizm ludzki mógł wyprodukować odpowiednią ilość witaminy D za pośrednictwem słońca. Jest zatem niezwykle ważne, by ludzie dostarczali stosowną ilość tej witaminy wraz z pożywieniem lub przy pomocy suplementacji.

Niestety, wciąż nie ma wyników badań dotyczących korzyści oraz negatywnych skutków ubocznych wywoływanych przez długotrwałe suplementowanie witaminy D w wysokich dawkach. Naukowcy z University of Eastern Finland pracują obecnie nad tym zagadnieniem oraz na wpływ suplementacji witaminy D w różnych rodzajach schorzeń, którym towarzyszy chroniczny ból.

Źródło: sciencedaily.com

Fot: freestock.org, unsplash.com

Share Button

Powiązane wiadomości

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są za pomocą *



© 2014 Centrum Schumpetera. WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE.